Top

Ayurveda og yoga detox hjælper dig gennem efteråret

Ayurveda og yoga detox hjælper dig gennem efteråret

 

Ifølge Ayurveda er efteråret et godt tidspunkt at detoxe.

 

Efterårets dosha er Vata, en kombination af luft og space, der skaber tørhed, forandring og afvikling. Bare kig i naturen, hvad der sker lige nu. Bladene begynder at falde af træerne pga. Tørhed – sommerens overflod er i forfald. Snart kommer blæsten.

 

Vi har nu brug for at slippe sommerens varme, Pitta (ild-vand), som er ophobet i vores krop. Leveren er vores vigtigste organ, når vi snakker om udskillelse af affaldsstoffer. Ophobet Pitta i leveren kan føre til migræne, irritabilitet, træthed, udslet, vrede og stress.

 

Vi skal være opmærksom på ikke at stresse for meget og på at få nervesystemmet til at falde til ro. Tro mig, det er her du vil blive udfordret mest gennem efterårets blæst.

 

Første skridt er at anerkende, at det er tid til at sætte tempoet ned. I efteråret er det tid til, at finde tilbage til os selv, finde vores rødder, og derved kan vi finde stabilitet og ro. Hvis vi fortsætter i et hæsblæsende tempo, brænder vi sammen.

 

Som min lærer i Ayurveda Maria Garre siger, hvis vi ikke passer på os selv gennem den årstid vi er i, så er der pay back, når vi kommer til næste årstid.

 

Da Efterårets kombination er luft og space, skal vores ophobede ild fra sommeren dæmpes, ellers vil efterårets luftelement blæse til vores ophobede ild, og ilden vil brede sig yderligere i kroppen, som allerede er præget af tørhed.

 

Yoga

I vores yogapraksis skal vi have fokus at finde stabilitet og ro (især i tankerne) gennem en langsommere og mere groundet rytme af flow, så vi får vores juice tilbage i kroppen. Stående asanas med integreret balance er fantastiske til at genfinde vores rødder. Du vil hurtigt opdage, at det er svært at holde balancen, hvis du tænker for megetJ

 

Til udskillelse af affaldsstoffer:

– Twists, hjælper fordøjelsessystemet ved pres på leveren, nyrer og milt

– Stående split, stimulerer lymfesystemet,

– Bagoverbøjning (på maven) pres på maven stimulerer fordøjelsen

– Foroverbøjning, giver varme, masserer og stimulerer indre organer

 

Afslut med 1-3 restorative asanas. Brug gerne sandbags eller tunge puder på kroppen, så du tynges længere ned. Det vigtigste i din praksis er, at du dæmper din ild ved at være groundet og fokuseret i krop, sind og åndedræt.

 

HUSK VORES EFTERÅRS YOGA DETOX WORKSHOP

27.-29. okt.

3 dage med eftersårs detox yoga, råd om kost og daglige ritualer, så du holder dig, rask, afbalanceret, varm og groundet.

 

En let Ayurvedisk detox ret er kitchari, som er rig på protein.

Opskrift fra Kripalu.

 

Basis Kitchari opskrift

 

2 kopper gul mung dal bønner

 

1 kop hvid Basmati ris

 

2 spsk ghee eller økologisk sesamolie

 

2 tsk hver af sort sennep frø, spidskommen, gurkemeje pulver, og sort peber

 

1 tsk hver spidskommen pulver, koriander pulver, fennikelfrø, bukkehorn frø (kanel valgfrit om vinteren)

 

3 grønne kardemomme bælge

 

2 nelliker

 

2 laurbærblade

 

2-5 kopper hakkede, økologiske, årstidens grøntsager såsom spinat, gulerødder, selleri, grønkål og bok choy (undgå nightshades)

 

1 kop hakket frisk koriander (valgfri)

 

Skyl mung dal bønner ca. fem gange, eller indtil vandet er klart. Opvarm ghee eller olie i en stor gryde. Tilføj alle de frø og rist sennepsfrø til de popper. Tilsæt laurbærblade og pulveriserede krydderier og bland sammen. Rør ris og bønner. Tilføj 8 kopper vand, nelliker, laurbærblade, kardemomme bælge og snittede grøntsager. Bring i kog og herefter lad det småkoge. Kog mindst en time, indtil bønner og ris er bløde og kitchari har en grød-lignende konsistens. Serveres varm med frisk koriander på toppen, hvis det ønskes.

 

 

 

 

 

 

 

Charlotte Bruun

Charlotte er motivations mentor/coach i selvudvikling. Charlotte er ejer af YogaZensation.dk, hvor hun underviser 7 Prana Flow® klasser om ugen. Charlotte har løbende workshops, retreats og yogauddannelser.

Skriv en kommentar